L1 op bezoek

Bezoek van L1 TV aan de slakkenkwekerij.

In het startjaar van de kwekerij, 2010, is een TV ploeg van L1 TV, dat is de regionale televisiezender van Limburg, uitgebreid op bezoek geweest bij de Slakkenkwekerij Sint Heribertus.

Van de opnames, die maandag 23 augustus 2010 uitgezonden zijn, is alleen de radioreportage nog te horen op www.L1.nl. In zoekraam intikken: "Roermondenaar slakken".
Ook staat de filmopname op YouTube onder de zoekterm "slakkenfarm". Dankzij de warme belangstelling van verslaggever Lex van Moorsel en cameraman Bert is het een mooie film van ruim zeven minuten geworden.

Samenwerking

De totstandkoming van de slakkenkwekerij Sint Heribertus in Remersdaal is in prettige samenwerking gegaan met de onderstaande experts:

Plaatsvervanger en partner van Jacques is Els Zijlstra. Zij helpt dagelijks mee om de slakken te verzorgen.

Het logo van deze site is ontworpen door Anouska Tol. Zij creëert goede en aparte ontwerpen, die uitstekend passen bij het onderwerp. Het logo is tijdens een prettige samenwerking tot stand gekomen. Anouska heeft frisse ideeën en staat open voor nieuwe uitdagingen. Contact met haar is mogelijk via deze website.


Jonge Slakjes

Voor de start van onze Escargotière Sint Heribertus hebben we in januari 2010 in Frankrijk jonge slakken besteld. Deze jonge slakken moesten toen nog geboren worden.
De kwekers in Frankrijk gingen in de weken, volgend op onze bestelling, de moederdieren, die daarvoor nodig zijn, wakker maken uit hun winterslaap. Deze moederdieren gingen na enige tijd met elkaar paren en een paar weken later produceerden ze eieren.
De kwekers besteden speciale aandacht aan dit broedsel om ervoor te zorgen dat er geen ziektes van de moederdieren of ongedierte uit het bedrijf meekomen. De gezuiverde eieren worden bij een hogere temperatuur gehouden waardoor de slakjes eerder uit hun ei komen. Als het goed is gebeurt dat eind april en de pasgeboren slakjes zijn dan 3 tot 6 mm groot.

De slakjes zijn zo klein dat er wel 3000 in een Camembert doosje passen. Wij haalden ze op in Frankrijk en hebben ze, na een tussengroeitijd van enkele weken, voorzichtig uitgezet in het park van slakkenkwekerij Sint Heribertus.
Deze slakjes hebben in de daarop volgende jaren gezorgd voor nageslacht.


De slakkenmarkt in België

Met een consumptie van ongeveer 277 ton slakken per jaar eet de Belg gemiddeld 26,4 gram slakken per persoon. Dat zijn, afhankelijk van de grootte van de slak, zo ongeveer 3 tot 5 slakken op jaarbasis per Belg. Daarbij worden er van die 277 ton maar 20 ton binnen België zelf gekweekt!!!! (Gegevens berekend uit info van APAQ-W = Agence Wallonne pour la Promotion d'une Agriculture de Qualité)

De aanvoer van buiten is dus niet gering! In de Balkan landen,Turkije en vooral Noord Afrika worden slakken op grote percelen gekweekt en aldaar of in de andere Europese landen industrieel verwerkt. De slakken uit de Balkan en Turkije lijken nog enigszins op de in België en Frankrijk gekweekte soorten. Uit Afrika komen echter veelal reuze slakken (Achatina’s) die in stukjes worden gehakt en dan per stukje in een slakkenhuis van een andere slak gestopt. De geleverde kwaliteit is zeer wisselend.

Zowel gelet op de hoeveelheid slakken die per persoon per jaar wordt geconsumeerd en op het geringe deel dat van eigen bodem komt, zou er ruimte moeten zijn voor de opzet van meerdere (Belgische) kwekerijen die een eigen streekproduct op de markt kunnen brengen.
Enkele Belgische slakkenkwekers hebben al bewezen dat dit mogelijk is en ook slakkenkwekerij Sint Heribertus richtte zich op het produceren van een streekproduct met een constante kwaliteit en smaak.

Welke slakken worden gekweekt?

Er worden geen slakken meer gekweekt.

 

Route beschrijving

Vanaf Maastricht via de N287 richting oosten, Vanaf Luik afslag Battice richting noorden en vanaf Aken via Vaals de N287 richting westen.

Tussen Margraten en Gulpen vindt u de afslag "De Planck" N598. Deze weg volgen tot voorbij het Rode Bos en de Camping Natuurlijk Limburg. Dan scherp naar links afslaan tot beneden in het dorp. Net voorbij de kerk linksaf. 


Wij hebben geen parkeergelegenheid. Auto's kunnen op de parking aan de kerk gezet worden. Vandaar is het ongeveer 30 meter lopen.