Welke slakken worden gekweekt

In België worden voornamelijk de Gros-Gris (hélix aspera maxima) en de Petit-Gris (hélix aspera mûller oftewel de Segrijnslak) gekweekt. Soms wordt ook de Wijngaard- of Bourgogneslak (hélix pomatia) in het kweekprogramma opgenomen.
De Wijngaardslak en de Petit-Gris zijn inheems. De Wijngaardslak is beschermd in België en Nederland en komt in kalkrijke gebieden voor en is de laatste jaren in de Belgische Voerstreek weer talrijk aanwezig. De Petit-Gris is eigenlijk de gewone bruine tuinslak met een huisje. Bij regenweer kun je deze slak in grote delen van België en Nederland met een huisje tot wel 30 mm doorsnede in tuinen tegenkomen.
De Gros-Gris slak komt oorspronkelijk uit Algerije en kan een huisje van 36 tot 50 mm krijgen. Hij is ongeveer even groot als de Wijngaardslak.

 

Slakkenkwekerij Sint Heribertus wil alle drie deze soorten slakken kweken, maar legt zich commercieel vooralsnog toe op Gros-Gris en voor een geringer deel op Petit-Gris.
Het kweken van de wijngaardslak wordt voorlopig als hobby gezien. De Wijngaardslak wordt vooral in Duitsland in open parken gekweekt en heeft een geringer reproductievermogen en volgens velen ook een geringere groei dan de andere twee soorten slakken. Of dit waar is wordt de komende jaren in de praktijk bekeken.
Als hobby, maar ook om bezoekers extra informatie te geven, zijn er nog enkele andere soorten huisjes-slakken te zien die in de vrije natuur voorkomen. De reusachtige Afrikaanse Achatineslak die een huisje van wel 17 cm kan krijgen, kun je dan eveneens zien.