Afdrukken

NIEUWSBRIEF NUMMER 1 - december 2010

Beste slakkenvrienden,

Hier is de eerste nieuwsbrief van slakkenkwekerij Sint Heribertus in Remersdaal. Inmiddels zijn de slakken in winterslaap en hangen in grote uienzakken in de kelder waar het tussen de vier en zeven graden Celsius blijft.
In de kwekerij zorgen we ervoor dat de slakken zich afsluiten door ze te koelen en met ventilatoren in de wind te zetten. Tegelijkertijd met de temperatuurverlaging legen ze hun darmen en sluiten hun huisje met een dekseltje of vliesje af. De slakken zijn daardoor van binnen schoon en we spreken dan van “nuchtere” slakken. In de natuur overwinteren de slakken onder de grond. In onze kelder hebben we die situatie nagebootst. De slakken blijven in de uienzakken leven en kunnen voor consumptie worden verkocht of overblijven om volgend voorjaar voor jonge slakjes te zorgen.
Het vroeg invallende najaar met nachtvorst in oktober, dan weer warme dagen, en tegen half november een flink pak sneeuw, heeft ons verrast. We liggen daarom achter met het winterklaarmaken van de kwekerij en ook met de nodige voorbereidingen voor het nieuwe kweekjaar. Maar de sneeuw geeft nu wel gelegenheid om te werken aan andere zaken:

*We zijn bezig met het maken van kookproeven en het verzamelen van recepten. Zie binnenkort onze recepten en de nieuwsbrief daar over.
*Er komt een ontvangstruimte voor bezoekers en scholieren waarin zij inleidende informatie krijgen voordat de kwekerij wordt bezocht.
*De plannen voor eigen kant-en-klare producten worden verder uitgewerkt.
*Een eigen gecertificeerde keuken bij ons huis is nog steeds een wens.
*Ook zoeken we samenwerking met derden om een eigen merk/product op de markt te brengen. Denk aan soep, worst, paté, ragout.
*Een tentoonstelling met werk van kunstenaars en speciaal de slakkenkunst staat op het programma. Ook daarover komt zeer binnenkort een nieuwsbrief uit.

Jullie lezen het. We zitten vol plannen en zijn verheugd met jullie belangstelling.

Fijne Kerstdagen gewenst,

Els en Jacques