NIEUWSBRIEF NUMMER 3 - april 2011

Beste slakkenvrienden,

Hier is de derde nieuwsbrief van Slakkenkwekerij Sint Heribertus.

We genieten allemaal van het prachtige weer, maar inmiddels is de droogte ook een probleem voor de slakken geworden.

Deze zijn na hun winterslaap wakker geworden en de eerste paringen hebben we al na twee (!) dagen kunnen zien. Daarna waren er nog wat koude nachten met vorst aan de grond die een beetje vertragend werkten op het seksuele proces, maar inmiddels is het toch zover dat we verwachten dat de eerste eieren kunnen worden afgezet. Ondanks kunstmatige beregening zorgt de droogte er toch voor dat dit proces nu wordt vertraagd. Indien er eieren worden afgezet is het noodzakelijk dat deze en warm en vochtig blijven. Vocht is essentieel. Anders wordt het niets!

Jacques is druk bezig de kwekerij verder in te richten. Er staat nu een kleine kas om zaadjes voor te trekken voor de groentetuin en er komt ook een kleine kas voor het opbergen van het gereedschap en dergelijke. Daarna bouwt Jacques nog een bezoekersruimte.

Door de droogte en de löss-bodem is het niet mogelijk om te spitten en kan Els nog niet echt volop in de groentetuin aan de slag. In de kleine kas staan de aardbeien al in bloei en zijn de radijsje al bijna eetbaar. De doperwten schieten omhoog en Els heeft ook diverse bloemen gezaaid. Nu nog wat regenwater en de teelt kan beginnen.

De voorbereidingen voor het evenement “Open Dorp Remersdaal 2011” op 14 en 15 mei vorderen gestaag en op onze website is dit alles goed te volgen. We vragen nog een keer aandacht voor deze gebeurtenis en we hopen dat er heel veel mensen komen. Dan kan dit evenement uitgroeien tot een twee-jaarlijks dorpsfeest.

Els en Jacques