Algemene bereidingswijze voor verse slakken

Vers geraapte slakken: De slakken eerst gedurende zes dagen apart zetten en twee maal per dag afspuiten. Doel is dat de darmen van de slakken ontdaan worden van kalk, gruis en steentjes. Door het afspuiten worden de uitwerpselen verwijderd zodat deze niet weer kunnen worden opgegeten. Het meest praktisch is dit te doen in een kist met een bodem van gaas waardoor de uitwerpselen direct weg kunnen spoelen. Na zes dagen zijn de slakken gereed om te kunnen worden gekookt.

Kookklare slakken: Leg de slakken, alvorens ze te koken, ongeveer 15 minuten in de koeling, zodat ze zich terugtrekken in hun huisje. Breng ondertussen ruim water aan de kook, waaraan ongeveer 10% azijn is toegevoegd. Doe de slakken er in en breng het water weer aan de kook. Gedurende vijf minuten doorkoken. De slakken uit het water nemen en enigszins laten afkoelen. Met een naald de slakken uit hun huisje halen. Door een draaiende beweging te maken komt de slak er in zijn geheel uit.

De slakken bestrooien met zout en voorzichtig omscheppen. Het hierbij ontstane schuim en vrijgekomen slijm met water wegspoelen. Herhaal deze procedure twee of meerdere malen. Eventueel de slakken een dag/nacht lang goed afgedekt wegzetten in water waaraan 10 à 15% azijn is toegevoegd. De slakken gedurende 1 à 4 uren koken in een court bouillon totdat ze voldoende zacht zijn geworden. Voor de smaak is het aan te bevelen de court bouillon met slakken er in volledig af te laten koelen alvorens de slakken verder te verwerken in de keuken, in te vriezen of in potten te steriliseren. Bij sterilisatie een conserveringsmiddel (citroenzuur) toevoegen. Bij gebruik van een snelkookpan kan de kooktijd teruggebracht worden tot 30 minuten op 127 graden.

Samenstelling van de court bouillon: Water, (blad)peterselie, laurier, peper, tijm, ui, bieslook en een scheut witte wijn. De hoeveelheden zijn naar eigen smaak aan te passen. Verdere toevoegingen zijn eventueel: prei, sambal, mosterd, maggiplant (lavas), kervel, selderij, munt, salie, basilicum, bieslook, selderij.

Eet smakelijk!!!